Hjärttårta med mandel och vanilj

En riktig Alla-hjärtans-dags-tårta! Mandelmassa i kakan och vaniljkräm och körsbär inuti. Och grädde på såklart!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 120 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa

Vaniljkräm

  • 2 dl fast vaniljkräm, hemmagjord eller färdigköpt.

Körsbär

  • 1 dl körsbärssylt
  • 1 dl naturell färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • riven choklad, bär eller chokladhjärtan till dekoration

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en hjärtformad bakform på ca 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Riv mandelmassan grovt.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen. Mot slutet blanda du ner mandelmassan.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt nu kakan svalna helt. Jämna till kakan om det behövs och dela sedan i tre lika tjocka bottnar.

Blanda sylt och färsost i en skål och bred på det första lagret. Lägg på nästa botten och täck med vaniljkräm.

Spritsa eller bred ut grädde på tårtan och dekorera med bär, frukt, choklad eller godis. Ställ svalt fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...